U bent hier

Content Management Systemen

Ieder hedendaags bedrijf (doorgaands met meer dan één werknemer) beschikt over een of meerdere vormen van informatieuitwisselingsmedia.
Een hiervan kan een intranet zijn, hiermee is snel zeer specifieke informatie te verlenen die voor alle medewerkers van invloed kan zijn.

Het is hierbij zaak een systeem te selecteren dat toegesneden is op het gebruik door wellicht technisch minder onderlegd (zoals secretarieel) personeel.
De grafische interface moet hiervoor begrijpelijk en toegankelijk zijn.

Een voorbeeld van Content management software, waar onder andere deze site gebruik van maakt is het systeem Drupal.
Dit is een, van oorsprong met Nederlandse wortels, systeem waarmee het zeer eenvoudig mogelijk is om verschillende informatieve teksten aan te bieden.
Het is ook mogelijk nieuws in te voegen vanuit externe bronnen (zoals via RSS).

Er zijn plugins beschikbaar voor het bieden van een WYSIWYG interface voor tekstbewerking, deze lijken sterk op bekende tekstverwerkers zoals OpenOffice Writer.

Met een systeem als Drupal is het zeer goed mogelijk een zeer complexe website aan te bieden, met vele lagen content.
De menustructuur en categoriseringen kunnen hierbij uitkomst bieden.

Ook faciliteiten voor statistieken, weblogs, enquetes, en ook een volledige forum functionaliteit ontbreken niet.

Voor installatie zijn benodigd een webserver met PHP, in samenwerking met een (het liefst) MySQL database, PostgreSQL is eventueel ook mogelijk maar wordt niet door alle modules even goed ondersteund.

Installatie van optionele modules is ook relatief eenvoudig, men plaatst het *.module bestand in de /modules map, voert evt een sql script uit en de module kan ingeschakeld worden.

Voor upgrades naar nieuwe versies biedt Drupal eigen updatescripts aan.

Undefined