U bent hier

Beheersoftware

Behalve de nodige webbased tool voor het beheren van servers bestaat voor linux inmiddels ook een redelijk uitgebreide collectie grafische tools.
Deze doen enigszins afbreuk aan het principe "servers bedien je via telnet", maar maken het leven wel een stuk makkelijker.

Vaak zijn ook al deze tools te gebruiken vanaf een normaal werkstation terwijl op de server zelf geen grafische gebruikersomgeving aanwezig is.

De grafische ondersteuningstools zijn toch voornamelijk de reden van het relatieve succes van Windows op de server, het is nu eenmaal makkelijker om 5 keer op een muisknop te klikken dan 5 cli commando's eindeloos te memoriseren!

Meestal doen deze tools dan ook prima hun werk en is er geen enkele reden (behalve de nerd-factor) om nog terug te gaan naar commandshellguruisme.

Voor de verschillende open-source (database)servers zijn inmiddels ook bijzonder nuttige grafische beheertools verschenen, hieronder een niet-limitatieve opsomming.

MySQL

 • MySQL Migration kit
  • Eigenlijk meer een ontwikkelaarstool, maar deze applicatie maakt het overpompen van data uit verschillende databases (PostgreSQL, MS SQL Server) naar een MySQL Server een stuk eenvoudiger.
 • MySQL Administrator
  • Een grafische beheertool voor de MySQL Server (vergelijkbaar met een MS SQL Enterprise Manager), men kan hier databases aanmaken, gebruikers beheren, backups schedulen (en uitvoeren/terugzetten), tabellen bewerken, etc.
 • MySQL Query Browser
  • Ook meer een ontwikkeltool, maar erg handig icm bijv iReport om voorwerk te verrichten voor het samenstellen van grafische rapportages. Met deze tool wordt het samenstellen van SQL queries op een grafische manier eenvoudiger gemaakt.

De MySQL tools kunnen gebundeld worden gedownload vanaf de MySQL website en kunnen voor Linux als RPM bestand geinstalleerd worden, let er bij de installatie van het RPM op dat er geen oudere versies van de software meer geinstalleerd is, deze kunnen conflicteren.

PostgreSQL

 • pgAdmin
  • De pgAdmin is een soort combinatie van de MySQL Administrator en Query Browser, een "alles-in-een" interface voor het beheer van een PostgreSQL server, ook mogelijkheden voor het bewerken van tabellen, views, etc.

Apache
Voor de Apache webserver bestaat nu niet direct een limitatieve configuratietool voor alle facetten van de server, voordeel (althans voor diegene die er kaas van kunnen maken) is wel dat alle configuratie in platte tekstbestanden wordt opgeslagen, de README voor het aanpassen van deze bestanden is echter nogal.... Euhm...... Lang?
Wat voor Apache vaak de makkelijkste oplossing lijkt is het simpelweg installeren van Webmin .

ProFTPD

 • GProFTPD
  • Een GTK2 frontend voor de configuratie van een ProFTPD server, alle serverparameters zijn hier in te stellen, SSL certificaat aanmaken, gebruikersbeheer, etc. Bijzonder nuttig pakket voor mensen met een allergie voor platte tekstbestanden.

NB, niet alle grafische tools houden even goed de ontwikkeling van hun server bij, het kan dus voor komen dat sommige configuratieopties op de server een volstrekt andere benadering wensen dan het configuratieprogramma wil.
Zaak is dus om de tools zo up-to-date mogelijk te houden met de serverversies.

 

Undefined