U bent hier

Standaardfuncties op standaardlocaties

Bezoekers zijn prima in staat om zelf verder de weg te vinden, mits die weg maar een beetje op een weg lijkt, en zich gedraagt als een weg, dan bestaat de kans dat het ook daadwerkelijk, tenminste in het optiek van de bezoeker, een weg is.

De boodschap van het volgende stukje tekst is: biedt een bezoeker herkenbare vertrouwdheid in plaats van een wedstrijdje spoorzoeken!!!

Niets zo vervelend als dat intrinsieke gevoel van onzekerheid van de eerste kennismaking met een nieuw onontgonnen gebied.

En hoewel dat soort kennismakingen op zich nog best uitdagend kunnen zijn wordt het echt vervelend op het moment dat dat nieuwe onontgonnen gebied zich ook nog eens in allerlei bochten en hoeken wringt die ongetwijfeld ergens toe dienen, maar waarvan de routekaart met legenda is zoekgeraakt.

Er zijn een aantal regels die op het internet in de loop der jaren simpelweg de facto standaards zijn geworden:

  • bedrijfs/websitelogo's zitten bovenin en als een bezoeker daarop klikt komt die op de hoofdpagina terecht
  • de bovenste horizontale balk op een website biedt de hoofdonderwerpen, een zijbalk (meestal links) biedt de submenu onderwerpen
  • een zoekfunctie heeft een tekstinvoerbalkje en een knop met de tekst Zoek
  • knipperende aandachttrekkende banners worden een sport om te negeren
  • vastgeplakte niet-bewegende topbalken zijn goed voor het ego van een site eigenaar (logo is immers altijd in beeld) maar gebruiken nodeloos veel ruimte en bezoekers kunnen zich meestal na de eerste blik wel herinneren op welke site ze zijn aanbeland
  • “zwevende” menus zijn grafisch leuk, maar werken slecht op alles behalve muisaangedreven apparatuur (tablets anyone?)
  • er is een mogelijkheid om Contact op te nemen met de persoon/bedrijf/winkel achter de website

Er zijn er uiteraard nog veel meer, maar dit is een goede leidraad om aan te houden bij de ontwikkeling van een nieuwe site.

Plaats alle standaardelementen op hun standaardplekken en vul de overige wensen in naar smaak!

Undefined